H εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

H εποχή της τεχνητής νοημοσύνης https://logos-en-logois.gr/wp-content/uploads/2018/09/419819_3001349911689_420173828_n.jpg Konstantinos Tsatsarounos

Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ξεκινήσει να μπαίνει στη ζωή μας και πολλοί ανησυχούν για τις συνέπειες που ίσως έχουν για την ανθρωπότητα. Είναι γεγονός πως είμαστε στην αρχή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης. Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτή θα είναι καλή ή κακή.

Ας ξεκινήσουμε συζητώντας τα αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης…

Πρώτον, ανησυχεί η απώλεια θέσεων εργασίας.  Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα για κατάχρηση, όπως η παραπλάνηση αγορών και η δημιουργία όπλων, καθώς και η επιρροή που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις αποφάσεις των ανθρώπων. Συντρέχουν βέβαια και άλλες ανησυχίες, όπως τα δικαιώματα των οντοτήτων τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και ο κίνδυνος η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και να οδηγήσει ενδεχομένως στην πτώση μας.

Απώλεια θέσεων εργασίας

Η απώλεια θέσεων εργασίας λόγω αυτοματοποίησης αποτελεί σημαντική ανησυχία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες μορφές αυτοματισμού είναι έτοιμες να διαταράξουν πολλούς κλάδους και αγορές εργασίας. Η μετάβαση σε μια οικονομία με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε οδηγήσει σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης. 

Ωστόσο, είναι απίθανο η παγκόσμια οικονομία να συντηρηθεί εάν η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστούσε εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας θα οδηγήσει επίσης σε μείωση του κύκλου εργασιών της αγοράς, απαιτώντας από τους οικονομικούς παράγοντες και τα κράτη να βρουν μια ισορροπία. Η παγκόσμια οικονομία, όπως κάθε οικοσύστημα, χρειάζεται ισορροπία. 

Είναι πιο πιθανό για την τεχνητή νοημοσύνη να γίνει αυτό προορίζεται να γίνει. Δηλαδή ένας πολύ ικανός βοηθός στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Οι άνθρωποι θα μάθουν να εργάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και να βελτιώνουν τη δουλειά τους μέσω αυτής. Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερη γνώση.

Κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης

Από την άλλη πλευρά, η κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης και η επιρροή της στις αποφάσεις μας είναι μια πραγματική ανησυχία.

Αν και δεν μπορούμε να προστατευτούμε πλήρως από την κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης, δύο παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας: η δωρεάν πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης του πώς λειτουργεί. Και η εκπαίδευση, μέσω της οποίας οι άνθρωποι θα καλλιεργηθούν ώστε, να αποφεύγουν την κατάχρηση της.

Επιπλέον είναι πιθανόν να χρειαστεί να δημιουργηθούν νομικά πλαίσια έτσι ώστε να εμποδιστεί η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως επίσης και να απαγορευτούν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία  κατηγοριοποιούν ανθρώπους. Έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της δημιουργίας ανισοτήτων.

Doomsday!!!

Όσον αφορά τον φόβο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη… Προϋποθέτει ότι η ανθρώπινη και η τεχνητή νοημοσύνη είναι συγκρίσιμες. Επομένως το μόνο μου μετράει είναι η επεξεργαστική ισχύ. Ωστόσο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι CPU και επεξεργάζεται δεδομένα διαφορετικά από την τεχνητή νοημοσύνη.  Έχει πολλά επίπεδα και είναι αρκετά διαφορετικός από τη τεχνητή νοημοσύνη, που χρησιμοποιούμε. Επομένως είναι απίθανο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι που να σκέφτεται όπως οι εμείς σύντομα.

Οφέλη

Προσωπικά, πιστεύω ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών. Δύο τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο είναι η ιατρική, ειδικά στην εξατομικευμένη ιατρική και την εκπαίδευση. Μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα έρευνας και διάγνωσης στην ιατρική και να εξατομικεύσει την εκπαίδευση, οδηγώντας σε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα και βελτιωμένες μαθησιακές δυνατότητες.

Επιπλέον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πιο άμεση την πρόσβαση στη γνώση.  Αντί να ρωτήσουμε το δάσκαλό μας ή να περιμένουμε το γιατρό να κάνει μία διάγνωση. Μπορούμε να ρωτήσουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μας παρέχει βασικές πληροφορίες πάνω σε ένα θέμα. Παράδειγμα, να μας καθοδηγήσει στο να παρέχουμε πρώτες βοήθειες ή να εξηγήσει σε ένα παιδί πώς να λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα.

Συμπέρασμα δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε, όσο σεβόμαστε ο ένας τον άλλον!


Konstantinos

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός από το ΑΕΙ TT Πειραιά.

Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό στον κομμάτι ανάπτυξης εφαρμογών ιστού (εφαρμογών που προβάλλονται και χρησιμοποιούνται από browser). Και στην αυτόνομη, μηχανική εκμάθηση αλγορίθμων.

Τον ελεύθερο μου χρόνο, τον περνάω σε προσωπικά projects. Είτε στο διάβασμα και την προσωπική εξέλιξη. Ενώ πάντα, ψάχνομαι για καλές ταινίες!

Ασχολούμαι με τις θετικές επιστήμες γενικότερα, κυρίως με αστρονομία - αστροφυσική και μηχανική.

Όταν έχω αρκετό χρόνο, ζωγραφίζω, με μολύβι ή κάρβουνο και ψηφιακά (tablet, digitizer).

Έχω ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες:

- Shotokan karate (3 Kyu)
- Tae Kwon Do (1 Dan)

Κι εν τέλει κατα το δυνατό ακολουθώ ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Γράφω πεζά και ποιήματα για τα οποία συντηρώ στο παρόν blog!