Χαίρετε, στο προηγούμενο podcast μίλησα για το νόημα της ζωής όσο αφορά τη κοσμική κλίμακα. Μα τι σημαίνει αυτό για μας τους ανθρώπους. Πως πρέπει να ζούμε για να εκπληρώνουμε πλήρως το συμπαντικό σκοπό?
Προηγούμενο: Το νόημα της ζωής (κατά το σύμπαν)
Πρέπει να εκπληρώνουμε το συμπαντικό σκοπό, ή απλά οπως είπαμε μπορούμε απλά να ζούμε και αυτός εκπληρώνεται από μόνος του?
Short answer, ναι θα μπορούσαμε απλά να ζουμε και να εκπληρώνεται μερικώς από μόνος τους. Απλά, δεν είναι τόσο απλό.
Δεν είναι τόσο απλό γιατί όλοι μας έχουμε ένα προγραμματισμό στη φύση μας, για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, πλήρεις. Κι αυτό για να το πετύχουμε πρέπει να εκπληρώνουμε το σκοπό μας. Γι αυτό νιώθουμε όμορφα, όταν βοηθάμε άλλους ή φέρνουμε μία νέα ζωή στο κόσμο, γι αυτό όταν αγαπάμε, γι αυτό όταν ανακαλύπτουμε μία νέα ιδέα, μία νέα σκέψη ή φτιάχνουμε κάτι από την αρχή.
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτό που είμαστε. Και όλοι μας έχουμε τις ίδιες εσωτερικές επιθυμίες, άσχετα αν τις εκφράζουμε διαφορετικά.
Τώρα θα μου πεις, έχουμε και φαινόμενα, κοινωνικής φύσεως που πχ κάποιοι άνθρωποι δεν αναπαράγονται ή κάποιος αποφασίζει να σκοτώσει κάποιον άλλο. Πως αυτά μπορεί να είναι κομμάτι του συμπαντικού μηχανισμού?
Απλά δεν είναι, είναι φαινόμενα που παράγονται από λάθος αντίληψη του ατόμου για το κόσμο. Οπότε, όσο αφορά τη κοσμική κλίμακα, απλά αυτό σαν φαινομενο διορθώνεται με τη δυνατότητα της ζωής να παράγει περισσότερους απογόνους. Αλλά το άτομο, που θα έχει αυτή τη λανθασμένη αντίληψη, δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένο. Οπότε, είναι λάθος για το ίδιο.
Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων, που επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο, που εν τέλει θα τους φέρει εκτός ισορροπίας. Όλοι το νιώθουμε λίγο πολύ. Ότι επικεντρώνουμε πιο πολύ σε κάτι και μετά δε νιώθουμε ευτυχισμένοι.
Πως πρέπει να ζουμε για να είμαστε πλήρεις, ευτυχισμένοι. Υπάρχει κάποιος τρόπος?
Εδώ πέφτει πολλη συζήτηση και ειλικρινά, αν και ο τρόπος είναι απλός. Το τι θα κάνει ο καθένας, διαφέρει και βασίζεται στον ίδιο. Για μένα είναι να ακούω τη καλή φωνούλα στο κεφάλι μου, αυτό που λέμε συνείδηση. Και μετά να ξέρω τον εαυτό μου. Να ξέρω τι πραγματικά θέλω και να προσπαθώ να το πετύχω ακόμα και με υπερβολές καμιά φορά. Είναι αυτό που λέμε, αν κάτι αξίζει το κόπο ή όχι.
Απλά, πάντα θέλει και τη ψυχραιμία να διακρίνεις αν μία υπερβολή θα έχει το αποτέλεσμα που θέλεις. Αλλιώς είναι καλύτερο να δώσεις χρόνο.
Ο χρόνος είναι για το σύμπαν είναι το μέτρο της μεταβολής, της αλλαγής. Οπότε, δίνοντας χρόνο, μία κατάσταση μαγειρεύεται όπως το φαγητό. Αν το προσέχεις, σου βγαινει μια χαρά, αν δε το προσέχεις καίγεται και το βαφτίζεις κάτι άλλο για να μη γίνεις ρεζιλι!
Βέβαια όταν μιλάμε για κατάσταση, απλά άμα τη κάψεις, χάνεις την ευκαιρία και ψάχνεις εναλλακτικές.
Αν πάλι δε κάψεις το φαΐ και το βγάλεις νωρίτερα, το ξαναβάζεις στο φούρνο με κάποιο τρόπο και περιμένεις. Ποτέ δε ξέρεις, μπορεί να ανακαλύψεις καμιά καινούρια συνταγή…
Ένας επίσης απλός τρόπος είναι να κάνουμε την υπέρβαση της ατομικότητας μας. Να δείχνουμε ενδιαφέρον για τους γύρω μας, να προσέχουμε τι λένε, τι σκέφτονται. Να τους ρωτάμε πως νιώθουν. Έτσι θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μία εμπειρική ενσυναίσθηση για τους άλλους. Οπότε να τους νιώθουμε κοντά μας και να παίρνουμε αποφάσεις σκεφτόμενοι κι αυτούς.
Πολλές φορές είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στα δικά μας προβλήματα και χανόμαστε. Ένα πρόβλημα συνήθως ανακυκλώνεται στον εγκέφαλο και κάθε φορά που κάνει κύκλο μεγαλώνει. Κι ακόμα κι όταν ο πόνος ξεθυμάνει, έχει αφήσει μία βαριά αίσθηση. Οπότε με τον καιρό, αρχίζουμε και χάνουμε το ενδιαφέρον για το κόσμο και τους άλλους. Αλλά εν τέλει είναι βασικότερος εχθρός της ευτυχίας μας. Γιατί δε μπορούμε πλέον να σκεφτούμε κάτι εκτός από το κόσμο που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας.
Εν τέλει, ακούγεται κλισε, αλλά είναι μία αλήθεια. Ο μόνος τρόπος να είναι κανείς ευτυχισμένος έρχεται στη παρακατω λιστα:
- Να ξέρεις τον εαυτό σου, να αφήνεις χρόνο να μάθεις από αυτον.
- Να ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου, να εμπιστεύεσαι τα όνειρα σου. Να μη τα παρατάς ποτέ! Και μην τρελαίνεσαι για όνειρα της ύλης. Κοίτα τι ποιο είναι το βαθύτερο κέρδος που θέλεις.
- Να υπερβαίνεις την ατομικότητα σου και να δείχνεις ενδιαφέρον για το κόσμο.