Το νόημα της ζωής

Το νόημα της ζωής https://logos-en-logois.gr/wp-content/uploads/2018/09/419819_3001349911689_420173828_n.jpg Konstantinos Tsatsarounos

Πιο είναι το νόημα της ζωής? Υπάρχει κάποιος λόγος που ερχόμαστε στη ζωή? Υπάρχει κάποιος σκοπός?

Επόμενο: Το νόημα της ζωής – Πως πρέπει να ζούμε οι άνθρωποι

Κάποιοι θεωρούν πως για να ξέρουμε ποιο είναι το νόημα της ζωής, πρέπει να ξέρουμε τι είναι ζωή. Και υπάρχει μία λογική σε αυτό. Η ζωή για όσο αφορά τους βιολόγους, είναι ένα σύνολο γνωρισμάτων. Οπως η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη κτλ. 

Ωστόσο, κατ εμέ είναι ένα απλός τρόπος να πούμε πως αναγνωρίζουμε τη ζωή εμπειρικά. Και δε ξέρουμε τι ακριβώς είναι. Απλά έχουμε γράψει κάποιες οδηγίες για το πως να διακρίνουμε τη ζωή. Το μόνο που ξέρουμε σε ένα καλό βαθμό είναι ότι για να υπάρξη ζωή απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες. Κι εκεί πατάω για να δώσω τη δική μου εξήγηση.

Η ζωή είναι ένας τρόπος για να απλοποιήσει το σύμπαν τον εαυτό του. Το οποίο εμπίπτει στην εικασία, πως κάθε τι αρκετά περίπλοκο είναι και ζωντανό και πως το ιδιο το σύμπαν λογικά έχει κι αυτό τα χαρακτηριστικά της ζωής.

Οπότε κάθε τι στο συμπαντικό χώρο είναι ζωντανό για να φερει ισορροπία στο σύμπαν ως οντότητα. Τότε ο σκοπός της ζωής εκπληρώνεται με την ύπαρξη της. Και εμμέσως η ζωη πρέπει να φροντίζει για τη συνεχιση της. Οπότε πάνω στο έμμεσο κομμάτι πατάει κι αυτό που οι άνθρωποι σκοπό της ζωής. Κοινως ο σκοπός μας είναι η διατήρηση της ζωής. Αρα και η ηθική μας βασίζεται σε αυτό και όλοι οι θρησκευτικοί μας κανόνες, περί αγάπης, ισορροπίας κτλ.

Αν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σκοπός για τη ζωή, ποιος ο λόγος να ζει κάποιος?

Πολλοί όμως θα έλεγαν, είναι αυτος σκοπός. Δηλαδή, να ζήσω να σέβομαι τη ζωή, να αναπαραχθώ και να πεθάνω. Ποιος ο λόγος της τεχνολογίας, ποιος ο λόγος για όλη αυτή τη δημιουργικότητα που έχω. Γιατι σκέφτομαι, γιατί υπάρχει ατομικότητα? Τι χρειάζομαι εγώ σαν άνθρωπος στο σύμπαν?

Που είναι πολύ σωστές παρατηρησεις. Κι η δική μου εξήγηση είναι πως όπως εμείς ως άνθρωποι είμαστε υποστάσεις της ζωής. Αποτελούμε δηλαδή κομμάτι του σύμπαντος και κατα προέκταση της ζωής του. Έτσι και το σύμπαν, προσπαθεί να βρει τρόπο να διατηρήσει τη ζωή του και να τη προάγει. Οπότε, ως σκεπτόμενες υποστάσεις της ζωης έχουμε και ένα δευτερεύον ρόλο, την παρατήρηση και ανάλυση και αποθηκευση της πληροφορίας. Και ο ρολος μας επιτρέπει φυσικά να διαμορφώσουμε το περιβάλλον μας, ώστε να εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Δηλαδή είμαστε κατα πάσα πιθανότητα ένας συμπαντικός μηχανισμός για την παραγωγή πιο πολύπλοκων δομών. Πράγμα που μας είχε πει και ο πολύ γνωστός Κωμικό George Carlin στο βίντεο που έχω στο κείμενο από κατω.

– Mπορεί η γη να μας δημιουργησε απλά για να παράγει πλαστικό… Δείτε το, έχει πολύ γέλιο.

Εν τέλει ο σκοπός της ζωης πρέπει να είναι να η διατήρηση της ζωής και η εξέλιξη της. Πράγμα που μας δίνει το δικαίωμα να μαθαίνουμε, να σκεφτόμαστε, να ελπίζουμε και όλα τα πολύ όμορφα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος όντας ζωντανός.

Για ποιο λόγο οι άνθρωποι θεωρούμε πως υπάρχει σκοπός για τη ζωή μας. Σε τι εξυπηρετει.

Οι άνθρωποι, πριν ακόμα αποκτήσουμε επιστήμη. Θεωρούσαμε πως υπάρχει κάποιος λόγος που υπάρχουμε. Πως οι θεοί μας δημιουργησαν από αγάπη. Πως οι θεοί μας έφεραν στη γη για να τους λατρεύουμε… πως πως πως.

Ο λόγος που τα πιστεύαμε και τα πιστεύουμε αυτά έρχεται σε δύο σκέλη:

Πρώτον, από τη στιγμή που λύνουμε τα βασικά προβλήματα επιβιωσης. Δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε παρα να ψάχνουμε λόγο να ζήσουμε.

Δεύτερον, η ιδέα του Θεού ή των θεών χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ευρέως για τη χειραγώγηση της μάζας. Ο Θεός θέλει να χτίσουμε πυραμίδες, οπότε ολόκληρες γενιές ανθρώπων είχαν ως ιερό σκοπό της ζωής τους να χτιζουν πυραμίδες… Ακούγεται χαζό, αλλά αυτό είναι.

Άρα ο μόνος σοβαρός λόγος, που θέλουμε να έχουμε σκοπό στη ζωή μας είναι γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να ζουμε.


Konstantinos

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός από το ΑΕΙ TT Πειραιά.

Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό στον κομμάτι ανάπτυξης εφαρμογών ιστού (εφαρμογών που προβάλλονται και χρησιμοποιούνται από browser). Και στην αυτόνομη, μηχανική εκμάθηση αλγορίθμων.

Τον ελεύθερο μου χρόνο, τον περνάω σε προσωπικά projects. Είτε στο διάβασμα και την προσωπική εξέλιξη. Ενώ πάντα, ψάχνομαι για καλές ταινίες!

Ασχολούμαι με τις θετικές επιστήμες γενικότερα, κυρίως με αστρονομία - αστροφυσική και μηχανική.

Όταν έχω αρκετό χρόνο, ζωγραφίζω, με μολύβι ή κάρβουνο και ψηφιακά (tablet, digitizer).

Έχω ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες:

- Shotokan karate (3 Kyu)
- Tae Kwon Do (1 Dan)

Κι εν τέλει κατα το δυνατό ακολουθώ ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Γράφω πεζά και ποιήματα για τα οποία συντηρώ στο παρόν blog!